iklan

sahabatku

Isnin, 17 Disember 2012

UBI GORENG VS UBI REBUS...yang mana satu korang suka...

Assalamualaikum....

salam petang semua...menu minum petang hari ini ubi goreng dan ubi rebus...
jika di buat pilihan yang mana satu korang suka....di goreng atau di rebus....
ubi goreng sedap ..bila makan tergigit rempahnya dan dicicah dengan sambal kicap cukup power...
kalau direbus pula lembut gitew masuk mulut ada pula sambal totok atau sambal tumis..
ermmmm...saya pilih ke dua-dua nye sekali...








Sabtu, 15 Disember 2012

Info : Mengapa Biskut Mempunyai Lubang Kecil?





ASSALAMUALAIKUM.....
Pernah tak korang terfikir kenapa ada lubang-lubang kecil pada biskut yang korang makan. Paling obvious ialah pada biskut tawar. Almost semua biskut tawar akan mempunyai lubang-lubang kecil pada permukaannya. Itu bukan hiasan atau suka-suka. Tapi ada fungsinya.. Nak tau? Baca kat bawah..






Pencarian hari ini menunjukkan bahawa biskut-biskut ini dibuat berlubang bukanlah kerana suka-suka. Namun ianya adalah kerana untuk memastikan biskut-biskut ini masak secara rata. Kalau diikutkan, biskut ini akan mengeluarkan wap/ haba. Tanpa lubang-lubang ini, biskut akan mengelembung dan membuatkan biskut kelihatan buruk. Selain itu, dengan lubang-lubang ini, biskut akan lebih rangup.

Kalau lubang-lubang biskut ini dibuat terlalu dekat menyebabkan biskut akan menjadi sangat keras dan kering kerana terlalau banyak wap yang keluar. Kalau terlalu jauh, gelembung yang hodoh akan muncul. 

so kesimpulannya aku pun x de resepinya....D...


Jumaat, 14 Disember 2012

bubur nasi sempoi...


assalammualaikum...

petang-petang gini jom kita pekena bubur nasi sempoi ...
sekarang ni aku dilanda kemalasan untuk memasak.....(moody)...
 cuaca pun sekejap hujan sekejap panas jadi terasa macam nak makan bubur nasi....
selongkar peti khazanah ermmmm...ini jer yang ada nak pegi kedai lagi lah malas...boleh lah apa yang ada...kita yang buat dia...lagi pun tengah malas...yang senang-senang je cepat siap cepat makan.....x gitew.....

jemput makan semua....


                                                                             


Sabtu, 8 Disember 2012

order yang lepas-lepas....


assalammualaikum

weeeee......bertemu kembali......
dah berminggu lamenye x bersiaran jangan mare ye kekawan...
nak kata sibuk x juga...kat rumah pun aktiviti biasa2 jer...musim cuti sekolah ni nk mengupdate blog ada lah kurang ckit...baru nak pegang sekejap je pc anak2 dah sibuk himpit... x sampai 15minit lagi....grrrr geramnye....asyik dia..asyik dia  jer....bila giliran ibu pulak.....HANGIN AKU...

banyak gambar order yang menunggu list....ada juga yang dah ter...padam......SORRY.....bebudak ni lah kalau dah berebut guna pc hanset ibu dia buat main...dah lah hanset cap ayam.....hahahaha....

pagi ni line clear...lepas solat subuh anak2 sambung tidur balik....cepat2 aku masak buat sarapan hubby pergi kerja.....dapat aku update blog...sambil santai2....kita intai2 order yang lepas...


                                         
                                           

puding milo dengan agar-agar santan untuk kak khaty dari kota masai...thank kak....



pulut kuning hiasan untuk adik shabiha saiha dari kota tinggi...katanya untuk sambut hari jadi ibu nya.



dan yang terbaru pulut kuning dan rendang daging berkat 70 bekas untuk sue dari taman perling.bekas yang colourfull ni sue sediakan sendiri dan hantar pada malam sebelum nya.....

                                        TERIMA KASIH SEMUA


iklan