iklan

sahabatku

Rabu, 30 November 2011

mee kuning....home made...

ASSALAMUALAIKUM.....

mee kuning yang sempat saya sekodeng dari myr semalam dan terus buat untuk sarapan pagi ini.terima kasih pada yang empunya resepi (lupa namanya)....


yang ini belum direbus lagi....ok juga senang cara buatnya tak rumit....last n3 ada resepinya pada siapa yang nak cuba buat.......


hanya 3 step dah siap mee goreng mamak saya dan sedia untuk dimakan.......

MEE KUNING


500gm tepung gandum
1 biji telur
1 sudu kecil air kapur
sedikit kunyit
sedikit garam
220ml air

CARA


campurkan telur,air kapur,kunyit,garam dan air kacau sebati.
dan tuangkan dalam tepung gandum dan uli mesra sebati.
ambil sedikit doh dan canai pertama kali dengan mesin mee no 1
canai kedua kali lagi dengan no 4 pula...
dan canai ketiga kali untuk bahagian mee pula.
taburkan tepung supaya tidak melekat
rebus dengan air mendidih sebentar sahaja dalam 3 minit
akhit sekali gaulkan mee dengan minyak supaya tidak melekat

selamat mencuba.........

5 ulasan:

  1. salam .. kak ilah dah keluarkan mesin mee dah seminggu lebih tapi M besar dah sampai dok tang tuuu mesin tuuu..huhuu tah bila nak mengemeee..

    BalasPadam
  2. Emmmm...senangnya buat seniri je mee kuning ek...tak yah susah2 p beli kat kedai kan...

    BalasPadam
  3. w'salam..kak ilahjy..
    jgn biarkan mesin tu menangis hingga keluar air mata karat.penyakit lagi besar nanti datang B.B.B(BUANG.BELI.BARU)

    BalasPadam
  4. kak cik cek...
    memang senang dan lagi sedap tau.x rasa kapur dan pahit....
    nak elak dari e.coli....

    BalasPadam
  5. terima kasih sudi follow blog mieza..mieza follow juga..sedap nampak mee kuning ni..mieza pernah masuk kelas buat mee kuning tapi tak pernah lak try buat sendiri sebab tak konfiden..bila tgk org lain buat tu nampak senang je kan..salam perkenalan juga mieza ucapkan buat issnita :)

    BalasPadam

iklan