iklan

sahabatku

Jumaat, 20 Mei 2011

cucur udang.....

ASSALAMMUALAIKUM
selamat bersiaran dan salam jumaat yang mulia
hari ini kita bersarapan cucur udang atau dikenali jejemput udang
lama juga x kena cucur udang jerangau ni ikut musim juga.tapi udang ini tak
beli kat pasar rakan hubby yang beri.masih hidup lagi.dapat rasa yang masih baru lagi.
oleh kerana ada kerajin saya sertakan sekali resepi.


CUCUR UDANG
1/2 kg tepung gandum
1/2 paket yis mauripan
150g udang jerangau
450 ml air
1 biji telur
1 ulas bawang merah
1 ikat daun kucai
sedikit garam
sedikit serbuk kunyit

CARA
tuang tepung dalam besen besar
campurkan yis, garam dan serbuk kunyit
kedalam tepung gandum tadi
tuang air dan telur kacau sebati
campurkan pula udang, bawang dan daun kucai
perap 45 minit sehingga adunan naik
goreng dengan api sederhana

SELAMAT MENCUBA



3 ulasan:

  1. Salam dtg pagi-naj rasa cucur..lama pulak x buat..sdp ni..ank pun suka...cicah sos n mayo....pasti laku....kalau lapar balik mlm2 megodek kedapur buat cucur heee

    BalasPadam
  2. best ni.. farah pun dah lama sangat tak buatt.. makan panas-panas ni.. uishhh. sedap ni.

    BalasPadam
  3. sheila dan farah
    memang best...buatlah kat pasar pun tengah banyak udang jerangau.nanti kalau dah buat hantar sini sepinggan tau.hehehehe...

    BalasPadam

iklan