iklan

sahabatku

Rabu, 2 Mac 2011

bingka ambon....

assalammualaikum.....
hai semua agak lama x mengupdate n3 hehehe orang rajinkan.....
kali ini saya buat kuih bingka ambon yg mana saya terlebih rajin.dah lama dok mengidam nak makan kuihni baru hari dapat merasakanya kira oklah rasa dia.yang saya paling suka kat kuihni dia bersarang macam sarang lebah lembut kenyal memang sedaplah....tapi yang tak sedapnya kena tunggu lama sangat nak diperapkan lebih kurang 5jam menunggu baru boleh makan hehehe sabar........
resepi copy dari mana dah lupa sebab simpan lama sampai dah bersarang.sesuai dengan kuihni ada sarang lagi sesuai dengan blogni yang bersarang sebab puan yang empunya asyik dok dalam sarang (terlebih rajin).resepi ada saya sertakan sekali......
BAHAN A
                  1 sudu besar yis mauripan
                  1 sudu besar gula pasir
                  125ml air suam
                  150gm tepung gandum
BAHAN B
                  150gm tepung ubi
                  300gm gula pasir
                  5 biji telur
                  1/2 sudu kecil garam
                  1 sudu kecil esen vanilla/pandan
                  50ml air daun pandan
                  1/4 sudu kecil pewarna hijau
                  mentega cair untuk laser
BAHAN C
                  450ml santan pekat masak mendidih sejukan
                  sedikit bijan untuk tabur
CARA...
                 - bancuh bahan a dalam mangkuk yang besar hingga rata dan
                    perap 1jam.
                 -pukul telur,gula,esen vanilla,garam sehingga kembang.
                 -masukan dalam bahan a dan gaul perlahan sambil masukan
                   tepung ubi sikit demi sedikit.
                 -masukan santan yang sejuk tadi kacau rata.
                 -masukan air daun pandan dan pewarna.
                 -kisar sekejap dengan blender.
                 -perap 3jam.
                 -laserkan acuan dengan mentega cair.
                 -bakar 40minit sehingga masak.
                 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

iklan