iklan

sahabatku

Rabu, 9 Februari 2011

puding caremel cake

puding karemel kek ini projek malam tadi buat.simpan lama dah kekawan lain dah ramai yg buat saya baru nak cuma nasib baiklah jadi lega...mula nak buat fening sikitler apapun memang sedap dapatlah pujian dari hubby.apalagi semakin kembang bila dpuji hehehe...(perasan lebih).resepi ini copy dari dapur comelku terima kasih bebanyak sebab sudi halalkan saya copy.kat sini saya sertakan resepinyer.....
           
BAHAGIAN A- GULA HANGUS
 2 sudu besar gula
tabur gula dlm loyang dan masak atas api perlahan.biarkan gula hancur tukar warna jadi perang.

BAHAGIAN B-KAREMEL
1/2 tin susu cair
70gm gula castor
1/2 sudu teh esen vanilla
3 biji kuning telur

C-LAPISAN KEK  
140gm tepung gandum
70gm gula castor
3 biji kuning telur
135ml air biasa
1 sudu kecil baking powder
45ml butter cair
2 sudu besar susu pekat manis
warna kegemaran

D-MERIEGU
6 biji putih telur
70gm gula castor
1 sudu teh krim of tartar

CARA
-kacau bahan b dgn api perlahan jangan sampai buih nanti x jadi karemel.
-masukan bhn b dlm loyang yg ada gula hangus tadi ketepikan
-pukul bhn c guna senduk kayu tambah susu pekat manis
-pukul bhgian d kembang bila angkat x jatuh
-campurkan adunan c dan dgaul ringan sebati
-bahagi adunan beberapa bahagian letak warna
-masukan dlmloyang yg ada karemel tadi selang selikan warna letak dtgh loyang
-bakar cara double boiling 1 jam 160-180 celsius
-bila masak rehatkan kek 10mnt baru terbalikan kek yg dbakar
-masukan dlm peti sejuk 1jam dan makan sejuk


         

1 ulasan:

  1. wah.. cntiklah kek dia, akak sampai skrg lum cuba2 pun lagi, malas benar nak mngodeh..

    BalasPadam

iklan